2011. augusztus 30., kedd

Vágott savanyúság (édes)

Ez a kedvencem. Szuperfinom, a gyerekek is nagyon szeretik. Az első nekifutásra 13 üveggel készítettünk, de abból már 3 vagy 4 el is fogyott, mert hát muszáj volt megkóstolni. Úgyhogy valamelyik nap megint nekiugrunk vagy 3 adag elkészítésének. Mi nagyon szeretjük a savanyúságot télen. Valamelyik nap csirkepöri volt nokedlival és ezzel a savanyúval az ebéd. Nagy B. azt mondta ez élete legfinomabb étele, mert ez a savanyú olyan finom, hogy farkaséhes lesz tőle. Úgyhogy mostanság minden ebédnél azt mondja: De tudod anya, azt az isteni savanyút ne felejts el.
Vágott savanyúság:

1,5 kg káposzta (aki nem tudja nagyon vékonyra vágni, annak javaslom már eleve vágottat vegyen)
1,5 kg paprika
1 kg uborka, de lehet zöldparadicsom, vagy répa is vagy vegyesen
1/2 kg hagyma
3 dl 20% ecet (csak ez lehet, Dédnagymamám szerint savanyút csak 20 % ecettel teszünk el, ez a szabály.)
7 dkg só
késhegynyi szalicil és kénpor
1/2 kg cukor (kicsit több is lehet, ha édesebben szeretik)

Mindent szép vékonyra felvágunk, összekeverjük, az ecettel, cukorral stb mindennel. 2-3 órát állni hagyjuk és letakarjuk egy konyharuhával, vagy ja nagy adag készül akkor terítővel. Üvegekbe szedjük, a levét pedig szétosztva ráöntjük. Lezárjuk és mehet is a polcra. Lagzikba is szokták készíteni olyan finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése